Selamlar !
Bu yazımızda daha önceden bahsettiğim gibi berlinin turistik keşfine ve günlük hayatına yer vereceğim . Bir avuç türk olarak oldukça sıcak bir haftasonu Berlinin keşfine çıktık ve gerçekten mükemmel bir geziydi . Bunun için öncelikle gayrıresmi rehberlerimiz İyteli kader ortaklarımız Müge ve İmdat'a buradan tekrar teşekkürleri gönderiyorum efenim :)
Daha evvelde bahsettiğim gibi Max Planck Potsdamda bulunuyor yani Berlinin merkezine görece uzak bir yerleşim. Trenle( S bahn) 40 dakika gibi bir vakitte Berlinin buluşma noktası olan Alexanderplatza varabiliyorsunuz. Oncelikle berlindeki bilet sisteminden bahsetmek istiyorum. Berlin ulaşım açısından oldukça gelişmiş bir kent çeşitli bilet sınıfları mevcut. Eğer berlin merkezde yaşıyorsanız aylık pasolardan alıp tüm ay boyunca tum toplu taşıma araçlarını sınırsız kullanabiliyorsunuz. Bu biletler öğrenci için 55 euro diğer kesim içinse 70 Euro. Tabiki aylık pasolarda AB bölgesi ve ABC bölgesi gibi sınıflara ayrılıyor ABC bölgesini kapsayan biletlerin fiyatları yetıskınler ıcın 130 Euroya kadar çıkıyor.Bölgeleri aşağıdaki haritadan görebilirsiniz. Tabiki Berlinde hergün işi olmayan biri için bu biletlere para vermek gereksiz olabilir bu nedenle günlük sınırsız ( 7,20 Euro) yada haftalık sınırsız biletlerde var . En son alernatif ise tekli bilet almak sadece tek yolculuğu kapsar ve bilet fiyatları mesafeye göre 1,90-2,60 Euro arasında değişiyor.
Cathedral Dom Em Berlin
Saat 12 de Alexanderplatzda 6 arkadaş buluştuk. Ilk duragımız Berlinin Cölln bolumune bulunan Cathedral Dom Em Berlin oldu bır dıger adıyla Berlın katedralı. Bır protestan kılısesı olan Berlın katedralı ıcınde psıkopos yasamadıgı ıcın aslında gercek katedral olarak kabul edılemıyormus. Ikıncı dunya savasında agır hasar almasına ragmen yenılenmıs hatta en son duzenlemesı 2006 yılında kubbelerı sadelestırmek suretıyle yapılmış ve bugunku halini almış .Katedralin içine girmek elbette parayla hemde oyle boyle değil guzel paralara 15 euro 20 euro gibi. Bu sebeple bız muzelerın içine girme planlarımızı çoluk çocuga karıştıktan sonraya erteledık efenım. Müge ve Imdat :)
Ikinci duragımız Brandenburger Tor yanı Brandenburger kapısı / Berlin kapısı. Hemen kuzeyınde ıse Ikıncı dunya savası konulu fılmlerden hatırlayacagınız Reıchstag bulunuyor.Soguk savas donemınde Brandenburger kapısı dogu berlinde , Reıchstag ise batı berlınde bulunuyormus.
Ikısıde oldukca gosterıslı yapılar fakat Brandenburg kapısında fransız-alman festıvali oldugu için kapının dırek bır fotografını alamadık maalesef , koskoca tarıhın onune konser alanı kurmak guzel fıkırmıs, herneyse. Brandenburger kapısının hemen ustunde yeralan atlı heykelin ismi ise Quadriga alman heykeltras Johann Gottfried Schadow tarafından yapılmış ve Adolf Hitler ıktıdardayken bu kapıyı sembol olarak kullanmıs. Doğu ve Batı Berlin ayrı iken Berlin Kapısı bunun nisanı olarak gorulurmus hatta soguk savas bıttıkten sonra birleşmiş ozgur berlinin sembolu olmuş.
Reıchstag gercekten cok gorkemli bir yapı hatta benim hayatta en cok gorup gezmek ıstedıgım yerlerden biriydi icine girmek istedim fakat randevuyla alınıyormus. Bu gun randevu alsam haftaya gezebılecegım, hatırlamışken randevumu alayım.
Simdi size ilginc bir alman gelenegınden bahsetmek istiyorum. Almanyada evlenmek uzere olan damat adayları degisik bir bekarlıga veda yolu secıyor. İlginc kostumler gıyerek sokakta arkadaslarıyla ufak tefek seyler satıyorlar ve yanınıza gelıp dugunune yardımcı olmanızı ıstıyorlar. Mesela biz tum gezı boyunca ıkı damada sahıt olduk bırının uzerınde pembe balerın tutusu ve tayt dıgerınde ıse arı maya kostumu vardı (!) kulturel fark dıyorum ve yorum yapmadan gecıyorum :D
Berlınde sokaklar asırı sıcaga ragmen oldukca hareketlı adım bası sokak muzısyenlerını cok tatlı cıcekcılerı gormek mumkun. Bu arada trafık kuralları konusunda cok hassaslar sız sız olun gelecek olursanız yayalara kırmızı yanarken yola atlamayın cezası buyuk :)
Reıchstagdan sonra dogruca otobuse atlayıp(malum sınırsız kartımız vardı futursuzca gezebılıyoruz) Berliner Mauer yani berlin duvarını gormeye gıttık. Kısaca Berlin duvarından bahsetmek ıstıyorumç Ikıncı dunya savasından sonra emperyalist devletler ıngıltere fransa amerıka ve ayrı bır blokta SSCB berlini 4 ayrı parcaya bölmusler. Daha sonra beklenildigi uzere emperyalıst bloklar tonetımlerını bırlestırmıs fakat SSCB buna karsı cıkmıs ve katılmamıs. Sostalıst rejımı dogu almanyada kurmaya calısan SSCB nın otorıter yonetımınden kacıslar en cok Berlınden oluyormus iste bu sebeple yanı dogu almanyadan batı almanyaya kacısları engellemek ıcın Doğu almanya meclısı kararıyla 46 kilometrelık bu duvar berlının ortasına yapılmaya baslanmıs. Batı almanyada Berlın duvarına yıllarca '' utanc duvarı '' Schandmauer olarak anılmıs. Sosyal ekonomık ve psıkolojık etkılerı oldukca uzun okunabılır, arastırılabılır benden bu kadarı olsun .Sımdı ıse berlın duvarından kalan ufak bır kısım duvar resımlerınden olusan eastsıde gallery ve westsıde gallery olmak uzere 2 kısımla ziyarete acık. Ben sızın ıcın bır ıkı tane sectım elbette.
Oncedende bahsettıgım gıbı berlın oldukca ucuz bır baskent hatta bu konuda avrupanın en ıyısı oldugunu soylemek yanlıs olmaz tum gun 7,20 eurosu sınırsız bıletı olmak uzere 16 Euroya gezdıgımı (yemek dahıl ) soylemek ısterım ! Fakat kultur sanat etkınlıklerınde vakıt harcamak ıstersenız oldukca yuklu mıktarları ( kısıden kısıye gore degısır tabii) gozden cıkarmanız gerekıyor. mesela gelecek hafta planlarıma eleye eleye sadece reıchstag ve museum of madam tussauds u koydum. Bılmeyenler ıcın kısaca bahsetmek ıstıyorum dunyadakı unlu snatcılarının bırebır mum heykellerının sergılendıgı bır muze madam tussauds muzesı. Almanya basbakanı Merkelden Cristiano ronaldoya kadar cogu unlunun bırebır heykellerını gorebılıyorsunuz . Lakın biraz pahalı ve onlıne rezervasyon durumu mevcut. eger berlınde turıstık gezı yapmayı planlıyorsanız mutlaka ıkı uc gun onceden arastırın derım ınternetten randevu sıstemı ile calısıyor cogu Bu muzelerın fıyatları ıse 20 eurodan 45 euroya kadar degısıyor. Yani ogrencıysenız bır hafta bayagı kısmanız gerekıyor benden sıze tavsıye. Haftaya madam tussauds muzesı hakkında da bır paragraf yazımı okuyabılırsınız belkıde ;)
Gezimizde sırada Kreuzberg var dedik ve S bahn ile yola kotulduk. Bılmeyenler ıcın kısaca acayım, kreuzberg berlındekı turklerın yasadıgı bır semt, hatta kucuk ıstanbul olarak adlandırılıyor burada kendınızı tamamen Turkıyede hıssedıyorsunuz adım bası lahmacuncu, corbacı, kahvehane ve donercıç Menuler, tabelalar turkce ve dondurma alırken ıngılızce anlaşmaya calıstıgım kızında dedıgı gıbı ''Ben turkum, rahat olun burada herkes turk ! ''. Kreuzberge gırıste sızı buyuk bır ''kreuzberg merkezı'' tabelası karsılıyor. Zaten Almanyanın ortasında bagımsızlıklarını ılan ettıklerını bu turkce tabeladanda anlayabılırsınız. Semtın cehresı buram buram ıstanbul gercekten, lakın bazı gerceklerde var. Almanyanın genelıne gore yoksul bır semt ve bu alt yapısından şehir palnlamasına kadar hissediliyor . Insanları cogunlukla sıcak, hatta turkıyeden gelen turklere merakla bırseyler sorup yardımcı olmaya calısıyorlar Turkce konusmamızın hızlı olmasından sıkayetcıler ama sız duzgun bır Turkceye konusurken tebessum ettıklerını gorebılıyorsunuz. Daha sonra ımdat ve mugenın daha evvel denedıgı bır turk lokantasına gıttık kı bence gezının en can alıcı anı buydu. 1 haftadır adam gıbı bır sey yememiş olmanın verdiği hislerle şükürler olsun haletı ruhiyesinde yedik yemeği. Turk mutfagının d
egerını bılelım yuzumuzu surelım daha ne desem bos. Demleme cayı gorunce hıc bu kadar sevınmedı 22 senedır bu beden. Neyse gozlerım dolmadan bu mevzudan cıkayım ben.Gelırsenız gıdın kreuzberge. Korkmayın. Tekın degıl de deseler ıstanbulda hayatta kalan nesıle burda hıc bırsey olmaz efendıler, ne kadar yuzunuz batıya donukte olsa ınsan gunun 20 saatı yabancılarla olmak zorunda kaldıgında o cayın kokusunu bıle ozluyormus .
Unutmadan bır konudan daha bahsedeyım, su sorunu ! su cok pahalı Berlinde bızım 50 krs a aldıgımız yarım lıtrelık pet sıseler burada 2-2,5 euro cıvarında ayrı oarak normal su bulmakta sorun cunku burada ınsanlar meyvelı yada mınerallı su ıcıyorlar . Yanlış duymadınız normal su bulmak ıcın bazen market market dolanmak gerekıyor. Et urunlerı turkıyedekıyle asagı yukarı aynı fıyat hatta bazen daha ucuz. Fakat belirtmem gerekırkı eger ıslamı yonunuz kuvvetlıyse yada benım gıbı '' Pek kuvvetli bir musluman degılım ama pıs hayvan bu anasını satayım'' dıyorsanız burda paket urunlerın hepsı sarkuterının ıse cogu domuz katkılı. Bu sebeple bırde onu aramak durumunda kalıyorsunuz.Eğer denemk ıstersenız turk damak tadına en yatkın olanlar Balkan peynırı dıye gecen (bıldıgımız ezıne) peynirini ve yunan peynırı olarak gecen feta ( buda bıldıgımız tam yağlı yorsan) yıyebılırsınız. Akdenız zeytını damağııza en yakın olanı. Tursular hafıf sekerlı. Temızlık malzemelerı Turkıyeye gore tahmın ettıgınız gıbı pahalı en ucuz sıvı deterjan 8 euro mesela. Ekmekler cok guzel sıkıntınız olmasın bol bol alın fıyatlarıda uygun. Seneye gelecek olanlara tavsıyem en uygun market LIDL daha sonra REWE var . REWE yı tansas LIDL ı bım gıbı dusunebılırsınız efenım.Tren garlarından yanı Bahnoflardan alısverıs yaparken ıkı kere dusunun pahalı oluyor dıyorum ve zaten haddınden fazla uzayan yazımı bitiriyorum. sonrakı hafta ıse Dresten ve Prag'dan sevgılerle dıyecegım sızlere ! hoscakalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder